Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Αφρικανικός καύσωνας με 43 βαθμούς

Η εξασθένηση των μελτεμιών και οι θερμές μάζες που αναμένονται από την Αφρική δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για υψηλές θερμοκρασίες και απολαυστικές διακοπές για όσους ξεκινούν οι καλοκαιρινές τους άδειες. Οι υπόλοιποι θα ταλαιπωρηθούν λίγο με ζέστη που θα ενσκήψει κυρίως στις δυτικές περιοχές της χώρας αλλά δεν θα αφήσει αλώβητο το σύνολό της.

Οι πιο ζεστές μέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, οπότε και θα ξεκινήσει μια ανεπαίσθητη υποχώρηση της θερμοκρασίας για να φθάσει τη Δευτέρα στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
«Το θετικό είναι ότι αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας θα διαρκέσει λίγο, οπότε από τη Δευτέρα θα έχουμε πάλι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και θα πάρουμε μετά τη ζέστη μια ανάσα. Δεν θα σημειωθούν θερμοκρασίες-ρεκόρ που είχαμε άλλα καλοκαίρια.
Από την Κυριακή θα ξεκινήσει η υποχώρηση των τιμών του υδραργύρου και τη Δευτέρα θα έχουμε μια σημαντική πτώση με εκ νέου ενίσχυση των ανέμων», λέει στο «Εθνος» ο μετεωρολόγος - ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος.
Τους 43 βαθμούς αναμένεται να δείξει το θερμόμετρο στην ηπειρωτική χώρα, ενώ υψηλές θερμοκρασίες που θα φθάσουν τους 39 και 40 βαθμούς θα έχουμε από σήμερα σε πολλές περιοχές.
Σε Καρδίτσα, Κόρινθο, Τρίκαλα και Λάρισα το θερμόμετρο θα δείξει 43 βαθμούς το Σάββατο, ενώ πάνω από 40 βαθμούς θα είναι η θερμοκρασία σε Χαλκίδα, Τρίπολη, Σαλαμίνα, Αργος, Καλαμάτα, Σέρρες, Λαμία, Ιωάννινα, Βέροια και Κατερίνη.
Ενδεικτικό είναι ότι το τριήμερο που ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», αυξάνεται και ο κίνδυνος για πυρκαγιές εφόσον και τα μελτέμια θα... κοπάσουν. Ευνοημένοι του τριημέρου θα είναι όσοι βρεθούν στις Κυκλάδες και στη νότια Κρήτη όπου δεν αναμένεται να σημειωθούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα οι μέγιστες τιμές στη δυτική Ελλάδα θα είναι 39-41 βαθμοί, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα 37-39 βαθμοί και στην περιοχή του Αιγαίου 34-36 βαθμοί Κελσίου.
Από αύριο και ενώ το σκηνικό παραμένει το ίδιο, ο υδράργυρος κυρίως στην ηπειρωτική χώρα ενισχύεται και θα «σκαρφαλώσει» στους 41-43 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα θα φτάσει στους 37-39 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 41-43 βαθμούς και στην περιοχή του Αιγαίου τους 38-40 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα,.
ΠειραιάςΑπό σήμερα και για όσες μέρες ο υδράργυρος θα βρίσκεται στα ύψη, η Νομαρχία Πειραιά θα παρέχει κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες, όπως το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το κτίριο του Διοικητηρίου, τα ΚΕΠ στον Πειραιά και στο Κερατσίνι, ο Πολυχώρος «Απόλλων» στα Καμίνια, ενώ και τα τέσσερα ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα βρίσκονται στη διάθεση ασθενών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία και γενικά ευπαθών ομάδων για την εξυπηρέτησή τους.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να καλούν τα Σαββατοκύριακα στο τηλέφωνο 210-4174996 και τις καθημερινές στο τετραψήφιο 1570 και στη γραμμή επικοινωνίας με τον πολίτη 80011405060.

Δεν υπάρχουν σχόλια: