Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Ξεχάστε τις γρατσουνιές


Ένα νέο υλικό επικάλυψης, από πολυουρεθάνη και χιτοζάνη, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το οποίο "αυτοθεραπεύει" τις γρατζουνιές των αυτοκινήτων, με μία απλή έκθεση στον ήλιο. Το νέο υλικό είναι ελπιδοφόρο και για άλλα προϊόντα
χωρίς σημάδια, όπως έπιπλα, επιφάνειες ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. κινητών τηλεφώνων) ή υλικά συσκευασίαςΗ ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιου Μισισίπι των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή Μάρεκ Ούρμπαν, ειδικό στα πολυμερή, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Science".


Μόλις δημιουργηθεί μια γρατζουνιά πάνω στο υλικό, αυτή εξαφανίζεται, μόλις πέσουν πάνω της οι ακτίνες του ήλιου. Η καινοτομική επικάλυψη χρησιμοποιεί ελαφρώς τροποποιημένη χιτοζάνη, μια ουσία που βρίσκεται στα κελύφη των καβουριών και των αστακών. Αυτή, στη συνέχεια, συνδυάζεται με παραδοσιακά πολυμερή υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την προστασία της βαφής των αυτοκινήτων.


Η χιτοζάνη έχει την ιδιότητα, όταν έρχεται σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία του φωτός, να σχηματίζει χημικές αλυσίδες που αλληλεπιδρούν με τα άλλα υλικά, επαναφέροντας - σε μόλις μισή ώρα - την επιφάνεια στην προηγούμενη ομαλότητα, σαν να κλείνουμε ένα ανοικτό φερμουάρ.


Η νέα τεχνική, σύμφωνα με τον εφευρέτη της, είναι οικονομική, επειδή χρησιμοποιεί έτοιμα υλικά. Μέχρι τώρα, έχουν προταθεί και άλλες λύσεις "αυτό-θεραπευόμενων" υλικών, κυρίως με την χρήση υγρής κόλλας που είναι ενσωματωμένη σε μικροσκοπικές σφαίρες ή ίνες και απελευθερώνεται όταν το υλικό γρατζουνιστεί.


Προς το παρόν, η αξιοπιστία της νέας τεχνικής έχει ελεγχθεί σε πολύ λεπτές γρατζουνιές (μόλις που διακρίνονται με το μάτι) και δεν είναι γνωστό ακόμα πόσο πλατιές και βαθιές χαραγματιές μπορεί να "θεραπεύσει".


Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - η τεχνική δουλεύει μόνο μια φορά στο ίδιο σημείο και όχι όταν υπάρξει ξανά γρατζουνιά ακριβώς εκεί που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε το νέο υλικό.


Η ερευνητική ομάδα του Ούρμπαν απέκτησε τις σχετικές άδειες ευρεσιτεχνίας και προτίθεται να αξιοποιήσει εμπορικά την ανακάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: