Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Κοντά στη δημιουργία τεχνητού εγκεφάλου οι επιστήμονες



Ένας κανονικός ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή του Πολυτεχνείου της Λωζάνης Χένρι Μάρκραμ, διευθυντή του Προγράμματος «Blue Brain» και του Ινστιτούτου «Εγκέφαλος - Νους».

Ο καθηγητής που έχει ήδη ανακατασκευάσει σε ένα βαθμό τον εγκέφαλο ενός αρουραίου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ένας συνθετικός εγκέφαλος θα αποδειχτεί πολύτιμος για την εύρεση νέων θεραπειών των νοητικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και ο αυτισμός.

Το πρόγραμμα «Blue Brain», που διευθύνει, ξεκίνησε το 2005 και αποσκοπεί στην κατασκευή του εγκεφάλου των θηλαστικών και ειδικότερα του πιο σύγχρονου και ταυτόχρονα πιο πολύπλοκου τμήματός του, του νέο-φλοιού, με τα δισεκατομμύρια νευρώνες.

Το πρόγραμμα «Blue Brain» έχει ήδη δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο λογισμικού, το οποίο αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες νευρώνες, καθένας από τους οποίους είναι διαφορετικός, γεγονός που έχει καταστήσει δυνατή την ψηφιακή αναπαράσταση ενός μέρους του νέο-φλοιού.

Για να «ζωντανέψει» το μοντέλο, τροφοδοτείται σε ένα σούπερ-κομπιούτερ, μαζί με μερικούς μαθηματικούς αλγορίθμους. Αντί για αυτούς, η ερευνητική ομάδα του χρησιμοποιεί έναν υπερ-υπολογιστή «Blue Gene» της ΙΒΜ, που διαθέτει 10.000 επεξεργαστές. Ήδη άρχισαν οι προσομοιώσεις για να καταλάβουν οι επιστήμονες πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πώς μπορεί να αναπαραχθεί η λειτουργία του τεχνητά. Για παράδειγμα, δείχνουν μια εικόνα στον εγκέφαλο και μετά παρακολουθούν την ηλεκτρική δραστηριότητά του στον υπολογιστή.

Μια μελλοντική πρακτική εφαρμογή, αν όλα πάνε καλά, θα είναι ότι πλέον θα περιοριστούν τα πειράματα στα μεγάλα ζώα, αφού οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετούν ένα τεχνητό εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: