Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Οι δήμοι της Μάνης φέτος γιόρτασαν από κοινού την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821 17/3/2010



Φέτος, για πρώτη φορά, οι Δήμοι της ιστορικής και παραδοσιακής Μάνης γιορτάζουν από κοινού την επέτειο της "17ης Μαρτίου 1821", την κήρυξη του ενόπλου αγώνα κατά των Τούρκων και την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του έθνους. Αυτό προέκυψε μετά την ομόφωνη απόφαση των Δημάρχων Μάνης (κ Πέτρου Ανδρεάκου Δημάρχου Οιτύλου, κ Συμεών Χατζηχαραλάμπους Δημάρχου Γυθείου, κ Κυριάκου Μιχαλολιάκου Δημαρχου Ανατολικής Μάνης, κ Ιωάννη Μαραμπέα Δημάρχου Λεύκτρου, και κ Δημητρίου Κουτροβίδη Δημάρχου Σμύνους,), για τον εορτασμό της "17ης Μαρτίου 1821" και για το τριήμερο των εκδηλώσεων στις έδρες των Δήμων τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την αναβίωση των ιστορικών γεγονότων του ξεσηκωμού, έτσι όπως εξελίχθηκαν, με σκοπό να επανέλθουν βιωματικά στην μνήμη του κοινού, παραμένοντας έτσι άσβεστα στο χρόνο, μέσα από την αναπαράστασή τους και την συμμετοχή των μαθητών και των πολιτών. Στα πλαίσια λοιπόν των τριημέρων εορταστικών εκδηλώσεων στην Μάνη για την επέτειο της "17ης Μαρτίου 1821"και την κήρυξη του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων, έλαβαν χώρα λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις στο Γύθειο, την Δευτέρα 15 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα:
Στο μνημείο πεσόντων ηρώων Γυθείου στις 4 το απόγευμα άρχισε η προσέλευση των αντιπροσωπειών των σχολείων, των συλλόγων και των οργανώσεων με τις παραδοσιακές μανιάτικες φορεσιές τους, τις σημαίες και τα λάβαρά τους, ενώ 15 λεπτά αργότερα ξεκίνησε η εκδήλωση με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα σχολείων, φορέων του Γυθείου και της Μάνης. Στις 4.30 αφίχθηκε ο έφιππος Μανιάτης μαντατοφόρος από το παλάτι του Μαυρομιχάλη (στο Λιμένι όπου ώρα 12:00 μμ είχε συνεδριάσει η Γεροντική), τον οποίο υποδέχτηκε το Πολεμικό Συμβούλιο των Γρηγοράκηδων και άλλοι τοπικοί άρχοντες. Παραδόθηκε και αναγνώστηκε το διάγγελμα του ξεσηκωμού και η κήρυξη του ενόπλου αγώνα κατά των Τούρκων. Ευλογήθηκε το λάβαρο του αγώνα από τον κλήρο, ακολούθησε ο όρκος των αγωνιστών, η έπαρση του λάβαρου, το προσκλητήριο των Γυθειατών ηρώων του 1821, η επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο πεσόντων, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Γυθείου κ Συμεών Χ. Χατζηχαραλάμπους στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γυθείου παρέθεσε ''μικρή δεξίωση'' για τους προσκεκλημένους και το κοινό.
Στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου Γυθείου "Πινακοθήκη Μάνης Ιωάννης Βουρλίτης", η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γυθειάτη συγγραφέα Δημήτρη Νικ. Κοκκινάκη με τίτλο: "Ποιοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια. Αθώοι οι Μαυρομιχαλαίοι, δεν κτύπησαν αυτοί" από τις εκδόσεις "Συμμετρία". Το βιβλίο παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γεώργιος Βελαχουτάκος και η Ποτίτσα Γρηγοράκου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Παρισίων, αρχαιολόγος και ιστορικός.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γυθείου Οιτύλου Ζαρνάτας και πάσης Μάνης κκ Χρυσόστομος, ο Βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ Αθανάσιος Δαβάκης ο Δήμαρχος Γυθείου κ Συμεών Χ. Χατζηχαραλάμπους και ο Δήμαρχος Οιτύλου κ Πέτρος Ανδρεάκος. Ακολούθησε δεξίωση με μανιάτικα εδέσματα, χορηγίας του Επιμελητηρίου Λακωνίας.
Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Δντης κ Παν Μπαζίγος της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ο κ Αντινομάρχης Παν Μπαρμπαγιάννης ως εκπρόσωπος της Νομαρχίας Λακωνίας, ο κ Στυλιανός Γαιτανάρος ως Εκπρόσωπος του Δήμου Πειραια ο κ Ζαφείρης Δεμέστιχας ως εκπρόσωπος του Δήμου Παπάγου, η κα Φεβρωνία Πατριανάκου, η κα Μουσταφέλου Ειρήνη, πρόεδρος της Πανλακωνικής Ένωσης Ελλάδας Εξωτερικού, η κα Μ. Τζανάκου ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυθειατών Αττικής ''Η Κρανάη'', οι κκ Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, προϊστάμενοι δημοσίων υπηρεσιών και πρόεδροι συλλόγων της περιοχής.




Από το γραφείο τύπου του Δήμου Γυθείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: