Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓIA ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» και στη κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ‘Η ΕΠΙ ΤΑΣ».


Εκεί κήρυξαν το πόλεμο στη Τούρκικη αυτοκρατορία, γι’ αυτό η σημαία τους έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» και όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», επειδή η Ελευθερία για τους Μανιάτες ήταν δεδομένη. Επανάσταση έκαναν οι υπόλοιποι Έλληνες που διεκδικούσαν την Ελευθερία τους.

Τον παρακάτω όρκο απάγγειλε ο ιερός κλήρος και επαναλάμβαναν οι αρματωμένοι Μανιάτες:

«Ορκίζομαι,
εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,
εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού
και της Αγίας Τριάδος,
να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,
υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

Ορκίζομαι,
να μη βλέψω εις τα όπισθεν
εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος
και της Θρησκείας μου.

Ορκίζομαι,
«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»
υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Και τον τήρησαν τα Σπαρτιατόγκονα, όπως αποκαλεί η μοιρολογίστρα τους Μανιάτες, τόσο το 1821, όσο και στους μετέπειτα Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας. Διάσπαρτα οι κάμποι και τα βουνά της χώρας μας από τάφους και μνημεία Μανιατών, που έχυσαν το αίμα τους για να διαφυλάξουν το «ΤΑΝ ‘Η ΕΠΙ ΤΑΣ».

Πάντοτε η Μάνη υπήρξε για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η Ελλάδα υπήρξε για τη Μάνη. Αυτό είναι φανερό από την αντιμετώπιση της Μάνης, από τους κρατούντες και έχοντες, παλαιότερα αλλά και πρόσφατα.

Ενδεικτικά αναφέρω το γεγονός της έκδοσης από τη Βουλή των Ελλήνων, αναμνηστικών μεταλλίων για τα 180 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, απ’ όπου όμως απουσιάζει η μορφή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Παράλληλα στο έντυπο που εκδόθηκε το 2002 με τίτλο «Ανθολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης του 1821», απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στις μάχες της Βέργας, του Δυρού και του Πολυαράβου, που στην ουσία έσωσαν την επανάσταση που έσβηνε από τις ορδές του Ιμπραήμ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ. ΜΗΠΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ?

korona είπε...

Το ποιό λογικό ζητάνε να αναγνωριστούν αυτά που έπραξαν οι Μανιάτες πρόγονοι μας και πολέμησαν για την Επανάσταση ολόκληρου του Έθνους...
Σε ολόκληρη την χώρα τιμούμε τις Εθνεγερσιές των Ελλήνων.
Γιατί οι Μανιάτες Έλληνες να μην αναφέρονται? Είναι δίκαιο?

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ (ΜΑΝΙΑΤΕΣ) ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ (ΜΑΝΙΑΤΕΣ) ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ . ΑΝ ΟΙ (ΜΑΝΙΑΤΕΣ) ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΙΝΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ (ΜΑΝΗ)ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ.

korona είπε...

ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ). ΑΛΛΑ Ο ΞΕΣΙΚΩΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 300 ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΟΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΕΞΑΡΤΗΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΙΣΑΝ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΜΑΝΗ!
ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΕΙΧΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΝΟΜΟΣ ΜΑΝΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΚΑΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΩΘΕΙ ΞΑΝΑ? ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΩΡΙΕΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΠΩΣ ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟ 21. ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘEΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΕΣ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΟΣΙΕΣ ΚΤΛ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ. ΑΓΟΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΧΑΡΑ KAI Η ΜΟΓΓΟΛΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΟΝΤΑ ΟΧΙ Η ΤΑΙΝΑΡΕΑ ΣΠΑΡΤΗ.ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (ΔΩΡΙΕΥΣ).ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΙΝΟΥ ΒΡΩΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΥ. Ο ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΒΑΣ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ Ο ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟ 21 ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΟ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΕΙ ΞΑΝΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΓΗ ΤΟΥ ΤΑΙΝΑΡΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΡΙΑΚΟΣΙΩΝ ΞΕΦΤΙΛΗΣΜΕΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ.Ο ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΟΙΧΩΝ ΤΟΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΔΣΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΕΗΔΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΟΜΟΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ Η ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ.ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΙΝΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΕΚΑΝΕ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΔΙΔΕΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΟΜΟΙΟΥΣ . ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ (ΑΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΟΠΟΙΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΕΥΧΕΣ) ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΣ ΩΣ ΕΧΘΡΟΣ Η ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

korona είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΗΣ! Ο ΤΑΙΝΑΡΕΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.